El passat 14 de desembre varem piular la jornada "Promoció d'activitat física i esport: utopia, teoria o realitat". No es tracta de cap fet extraordinari si no és que, per primer cop, hem explorat amb el compte de twitter de la Secretaria general de l'esport @esportcat una utilitat diferent que la d'informació o difusió de les notícies que es publiquen a la seva web.
La presència a la internet social de la Generalitat de Catalunya té un excel·lent referent en la guia d'usos i estils a les xarxes socials publicada per la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió. Twitter és una bona eina per retransmetre esdeveniments i que afavoreix la conversa i la interacció amb els usuaris. Aquí apuntarem algunes possibilitats per a "esprèmer" el potencial d'aquesta eina en una jornada o conferència de caire divulgatiu o formatiu.
La prejornada.
- Crea una etiqueta (hashtag). "L'etiqueta anuncia la temàtica de la piulada o tuit... L'ús d'etiquetes permet classificar la informació d'una manera àgil; així, els usuaris poden cercar i filtrar contingut a partir de les etiquetes" (Guia d'usos i estils a les xarxes socials). Pots fer servir les inicials del títol de la jornada, pla o document de referència (Pla nacional de promoció de l'activitat física #PNPAF) o un eslògan o frase (#mou_te30minutsaldia). Simplicitat i claretat seran una bona recepta.
- Piula ("twittejar") l'enllaç a la pàgina web que tingui les dades de participació a la jornada acompanyada de l'etiqueta. Si ho fas a la pàgina web, segur que la gent seguirà tafanejant per altres continguts. Si només ho fas sobre un pdf o document... allà es quedarà.
- A mida que es vagi apropant el dia de la jornada piula els títols de les xerrades o ponències acompanyades del perfil de twitter del ponent... i encara millor si pots enllaçar amb un petit resum. Si ho acompanyes d'una pregunta, incitaràs a participar i a iniciar el debat sobre aquell tema.
- Implica a membres de la teva organització, als ponents i les organitzacions en las que treballin o col·laborin per a potenciar la viralitat del teu missatge.
La jornada.
- Encara que pugui semblar obvi... assegura la bona cobertura wifi de la sala... no és tan obvi, oi? A través de twitter es pot crear un debat complementari a la pròpia xerrada en sí. L'escolta activa enriquirà l'intercanvi de coneixements i opinions.
- Encarrega (o si ets tu qui tens la responsabilitat) la retransmissió a algú específicament per fer aquesta tasca. Un ordinador amb teclat a la sala et pot permetre piular amb més rapidesa i, el més important, cercar referències o enllaços que es vagin citant durant les xerrades.
- Repiula. Serà una manera de reconèixer la participació d'altres persones.
- Mostra les piulades en una gran pantalla per a que no calgui estar pendents dels nostres dispositius mòbils... i per a que els que no en tenen puguin aprofitar-se d'aquest diàleg paral·lel. Fins i tot pots fer votar a les persones que segueixen la jornada.
- Fes que la persona que modera o presenta la jornada segueixi les piulades amb l'etiqueta de la jornada. És una gran font d'inspiració per a fer preguntes a les persones ponents. El torn de preguntes es pot tornar més àgil i evitar aquells silencis després d'aquella frase: "algú te alguna pregunta?". Amb menys de 140 caràcters s'ha de saber sintetitzar què es vol interpel·lar.
La postjornada.
- Repiula, contesta, continua el debat, agraeix la participació.
- Resumeix les piulades en un document.
- Enriqueix el document o article de conclusions de les jornades amb les aportacions de les piulades.
I tu, com piules?
Twitter "només" és una eina. L'ús que en fem les persones serà el que la faci una bona eina. Tot i que encara se'm fa difícil poder prenscindir le la presencialitat en les converses. D'algun moment de trobada física en la que poguem compartir l'espai i el temps sense cap intermediari tecnològic. Salut!!!